Takkebakst - Kurs
Oppskrifter fra kurs i takkebakst,
Gol november 2005
Blant deltakerne: Gro Vindegg (kursbevis mottatt!)
Potetlompe
Stikkes ut med en asjett eller bolle i passende lompestørrelse. Potetene males to ganger dagen før mens de er varme. Kjevles litt tykkere enn potetlefsa.
1 kg poteter
50 g margarin
½ dl kulturmelk
2 ts salt
50 g rugmel
100 g hvetemel

Potetlefse
Denne deigen gir ca 24 leiver. Potetene males to ganger dagen før mens de er varme.½ kg poteter (ferdigmalt)
100 g margarin
2 dl kulturmelk (mørkeblå)
1 ts salt
50 g rug
250 g hvetemel
Kvikaku
m/syltetøy og rømme eller smør og brunost. Den er best fersk. Kan fryses, med mellomleggspapir mellom.
¼ kg hvetemel1 ts salt
1 ss sukker
1 ts natron
1 ts bakepulver
50 g margarin
1 egg
¾ l melk (haltomhalt med søt og sur)
Bland alt det tørre. Smelt smør og bland alt det våte i det tørre. La røra svelle i ½ time. Røra må ikke være for tynn, da brenner kakene seg på takka. Ha takka på 6-7
Ca 12 cm i diameter.
Rummebrød (nedre Hallingdal, Gol)
12-14 stk½ kg margarin
3 dl seterrømme
2 dl kulturmelk (mørkeblå)
450 g hvetemel
Røres sammen med sleiv. Settes i kjøleskap til dagen etter. Neste dag er det mulig å lage emner og kjevle deigen (har ikke prøvd…). Steikes raskt på takka. Strøs med sukker like før den tas av takka. Kan også strøs før, men det blir masse sukkersøl. Stikk fløyen under leiven og brett sammen på langs. Legg leiven ned igjen på takka og stikk fløyen under på tvers slik at den er brettet i fire før den henges opp til tørk over f.eks ei bøtte til den er sprø og kald.

Slik ser en fløy ut!
Også bakt på kurset:
> Lefsekling> Flatbrød
Kommentarer
Legg inn en kommentar