Flatbrød

Flatbrød


Jorunns flatbrød

1 kg sammalt hvete (grov)
1 1/2 l vann
2 ts salt
1/2 kg havremel
Kok opp vannet og slå det over melet. La stå og svelle i omkring 20 minutter. Kna inn havremelet. Bruk litt hvetemel til passe deig.
Del deigen i 40 emner og bak dem ut i havremel.

Gros (og Marias?) flatbrød600 g sammalt hvete (fin)
400 g rug (fin)
300 g byggmel
2 ts salt
1 l skummet melk
Alt blandes i den rekkefølgen det står. Deigen må ikke eltes og knas mer enn nødvendig, da blir den seig.
Bruk grov sammalt hvete og rug til utbaking. Denne deigen gir ca 26 leiver. Kan gjerne lage litt mindre emner, slik at noen av flatbrødene blir små nok til å passe i kakebokser.

Gjelder begge oppskrifter
Bruk først glatt kjevle, deretter trill med grovt mønster. Flatbrødene stekes på takke (på et par hakk lavere varme enn for lefsekling, når melet brenner seg er det for varmt). Husk å koste bort melet fra takken underveis!
De ferdige flatbrødene legges på rist til de er kalde. Hvis flere leiver legges oppå hverandre mens de er varme, kan de bli myke. Da må de luftes.
1 porsjon av hver av oppskriftene er passelig til 5 bakere med familier!
Legg flatbrødene hver for seg inntil de er kalde. Noen av dem holder seg likevel myke, selv om de ser ut til å være ferdig stekt. Hvorfor?!


Flatbrød (Inger Hegna - Kajs kusine)
    Kurs - Skedsmo husflidslag

0,5 kg sammalt hvete grov
0,5 kg sammalt rug, grov
1 dl smeltet smør
4 dl hvetemel              (240 g    ca 3 dl)  ?
1 ss salt
1 liter kokende vann
Bland sammen melet, hell over smeltet smør, tilsett salt og vann.
Vent ca 20 min, bak inn hvetemelet til passe deig. Blir deigen for tørr, ha i mer vann.
Lag en lang pølse og del opp i emner på ca. 120 g. Kjevl ut og steik på takke
 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Oppskrifter fra Nedre hallingdal

Hvordan bake lefsekling