Erfaringer, tips og lure knep etter noen år i lefsebakeriet

Frammøte er normalt kl. 12
Vi får alltid dårlig tid, men ingen av bakstekjerringene har ønske om å begynne før på morran.
Da er det bedre at det strekker seg utover kvelden og natta.
Effektiviteten er på topp!

Deigene
Lefsekling:
Type potet:
Vi har prøvd både Asterix og Beate og har vel gode erfaringer med begge.
Marianne sverger til Beate - det blir en klumpfri deig. Det gjør også Anne Ustaoset
Anne Ål som har brukt Asterix har slitt med klumper
Men skyldes det poteten eller er det håndlaget??

Det hender deigene blir litt "korte". Men hva skyldes det?? Noen som veit?
Alt i alt virker det som om deigene blir bedre og bedre. Marianne utpeker seg som den perfekte deig-maker etterhvert. Også Anne Ustaoset! (lagde deig for første gang i 2013)
Beate potet fungerer bra!

Vi må ikke være så forsiktig med melet! Det må være nok mel til at deigen blir fast og fin å kjevle! 1,5 kg mel til hver lefseklingdeig + en del til utbakingen!

Flatbrød:
Deigene blir klissete!
Det trengs veldig mye mer mel enn det som står i oppskrifta, så oppskrifta må rettes. Hvor mye trengs? (400 g ekstra i alle fall?)  Skal det brukes mer havremel eller vanlig mel? Til utbaking ser det ut til at vanlig mel fungerer.
For å få riktig størrelse på leivene, kan det være lurt å bruke lokket på et Norgesglass!
Ellers har vi vel enda opp med ca 900 ? gram pr. leiv

Til kjevlingen:
Vi må ha nok kjevler, så alle tar med det!
Rifle-kjevler kan med hell brukes på flatbrød - på takka, for å unngå luftbobler.

Steking:
Lisbeths takke må ha temperatur 6 (kanskje 7 i begynnelsen?). Men vi må nesten bare prøve oss fram litt...
Omtrent samme temp på Anne U's takke

Tørking av lefseklingen:
Endelig har vi fått fasitsvaret på hvordan vi best skal oppbevare klingen etter steking.
Gro innhentet ekspert-hjelp i Hallingdal og i følge "ekspertene" skal klingen legges opp på hverandre godt innpakke i klede, plast og dyne (?). Alså ingen klede mellom leivene, slik vi har praktisert - da tørkes de ut. 
Altså: for å unngå at klingene blir sprø i kantene, bør de pakkes inn i plast - ikke mellom leivene, men rundt!? Det har vi jo ikke prøvd!!
Problemet når de ligger sammen uten klede imellom, er at de kjølner mye seinere, og det blir problem med smøringa! Men det kan løses ved at vi legger de i kjøleskapet en stund!



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Oppskrifter fra Nedre hallingdal

Hvordan bake lefsekling

Flatbrød