Hvordan bake lefsekling
Et godt utgangspunkt for deiglaging: La alle ingredienser ha romtemperatur. Et godt utgangspunkt for utbakingen: Beregne god tid (f.eks. 5 timer)!
Oppskrift på tante Marias kling:
1 kg potet
1/2 l seterrømme
14 l kefir
300 g margarin
ca. 1,2 kg hvetemel
Smøres med:
1 1/4 kg meierismør (mer?)
300 g sukker pr. 500 g smør = 750 g sukker
Dette kan du gjøre dagen før:
Kok rikelig med poteter (må regne med litt svinn!). Kok dem godt, så de er lette å mose. Mal dem to ganger mens de er varme (gjerne i kjøkkenmaskin) med så fin "moseinnstilling" som mulig. Bland margarinen i mens potetene er varme. Unngå klumper (gjelder både potetene og margarinen). Bland rømme og melk. Rør det hele sammen når potetene er kalde. IKKE bland i melet dagen før. Sett deigen i kjøleskap.
Bakedagen:
Vent gjerne med å ta i melet til du kommer til Jorunn! Bland inn mel til deigen ikke lenger er klissete (omkring 1,2 kg). Ikke bruk kjøkkenmaskin til dette og ikke arbeid for mye med deigen (men hva er for mye, og hva skjer hvis man har eltet den for mye, er det f.eks. slik at for mye knaing kan gjøre deigen seig/kort?). Sett deigen litt i kjøleskapet før emnene lages (er dette nødvendig?). Del så deigen i "pølser" som "skives opp" til passelige emner (mellom 100 og 120 g). Emnene klappes flate. For å få runde lefser er det viktig at emnene er runde, flate og jevne i kanten. Suppler evnt med litt mel. Legg emnene på brett, dekk dem lett (f.eks. med linhåndkler, i hvert fall ikke plast) og sett i kjøleskap. Det er viktig for utkjevlingen at emnene er kalde. Bruk mel til utbakingen."Nok" mel gir penere mønster og mindre preg av potetkake. Men ikke overdriv! For mye mel kan gjøre klingen sprø. (Dette med melmengde må utredes nærmere). Kjevle fra midten og utover. Piggtrill (med fint mønster) kan brukes for at lefsene ikke skal "boble seg" på takken. (Men hva er det som gjør at noen leiver bobler og noen ikke, har det f.eks. noe med varmen å gjøre?).
Kjevle ut til store, tynne leiver, litt mindre enn takken (hvis du får til det!). Leiven må lettes (men ikke snus!) fra bakstefjøla flere ganger, for å være sikker på at den ikke sitter fast. Bruk gjerne de ubehandlede bakstefjølene til utbakingen. Takken til Jorunn skal stå på maks 8 (?) Lisbeths takke settes først på max, deretter ned til 6. Hva med Anne Ustaoset sin takke? Tror kanskje vi hadde begge takkene på rundt 7 (i 2016) Uansett viktig å ikke ha for lav varme - da blir klingen sprø! (?) Rull leiven opp på en fløy, men la den ikke ligge slik for lenge. Da klistrer deigen seg sammen. (Kan være lurt å ha på litt mel under rullingen hvis deigen virker klissete). Stek leiven raskt til den er gjennomstekt (men når er den gjennomstekt?), men myk. Snu den ofte på takken. Den skal være lys, ikke se ut som en potetkake! Legg den ferdigstekte leiven i klede med rettsiden ned. (Bakesiden (dvs. den siden man kjevler på?) er rettsiden). Pass på å pakke leivene godt inn (legg evt. plast rundt kledene?), ellers kan kantene bli harde.
Når lefsen er kald (og myk) skal den smøres på "vranga". Smøret bør stå fremme og bli mykt før det røres sammen med sukkeret i miksmaster (det er nesten bedre å røre for hånd?). Smør utover hele lefsen, brett i to og del opp i snipper. Klipp de "fine"
NB: Takkene suger mye strøm. Ikke ha på kaffetrakter og vifte samtidig!
Kommentarer
Legg inn en kommentar