Oppskrifter fra Nedre hallingdal

Lefsekling (nedre Hallingdal, Gol)

Denne deigen gir 20-24 leiver. For at de skal bli like er det vanlig å veie hvert emne. Deigen må lages dagen før og oppbevares i kjøleskapet til neste dag. Deigen, eller helst emnene, kan legges i fryseren og tas igjen senere.
750 g hvetemel
250 g rugmel
500 g meierismør
¾ l kulturmelk (mørkeblå)
¼ l fløte
2 eggeplommer
1/3 del byggmel og 2/3 del hvetemel til utbaking

Framgangsmåte:

  1. Myk opp smør og bland det med potetene.
  2. Bland inn melk.
  3. Bland i tørre varer.
  4. Kna/elt deigen minst mulig. Lag den til to pølser som igjen skjæres i 12 emner (til sammen 24) som alle legges i kjøleskapet lett tildekket. Emnene skal ikke behandles som boller, men bare klappes rund og flat og glatt.
  5. Kjevle leiver som legges i kjøleskap m/bakepapir mellom etterhvert.
  6. Steike alle leivene til slutt og legg dem i kledeplast.
Sett takka på fullt (og sjongler med varmen etter hvert). Mye varmere takke enn for flatbrød. Stekes lysebrun på ene siden før den snus. Ferdig når den begynner å bli gjennomsiktig/blank. Legges rett inn i kledeplasten.

 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hvordan bake lefsekling

Flatbrød